Bezienswaardigheden

JARDIN AU PLANTES PARFUMÉES

In Limoux, op 15 minuutjes van Carcassonne, ligt de verborgen pracht van de ‘Jardin Au Plantes Parfumées’.

Hier ontdek je duizend-en-één geuren van o.a. de rozentuin en de middeleeuwse tuin met bloemen uit de eeuw van de Katharen.

Op meer dan twee hectaren ontdek je hier prachtige en zeldzame planten en bloemen, waterpartijen en exotische vogels. In deze tuin van Eden kan je ook heerlijk thee drinken in het ‘Salon de Thé’ en smullen van ijsjes gemaakt van het fruit uit de tuin.

labouichere

GROTTE DE LIMOUSIS

De indrukwekkende grot van Limousis, gevormd door een onderaardse rivier, werd al in de prehistorie gebruikt als schuilplaats voor mens en dier. Zo vind je op de wanden klauwsporen van de legendarische holenbeer terug. Archeologische opgravingen van botten en aardewerk tonen aan dat de mens al sinds het Neolithicum van de grot gebruik maakte. In de loop van de geschiedenis geraakte de ingang versperd tot de grot in 1811 opnieuw werd ontdekt. In ondergrondse zalen bewonder je vandaag de prachtigste druipsteenformaties. Eén ervan is een adembenemende kroonluchter van aragoniet.

grotte de limousis

LA CHÂTEAU DE TERMES

Het mooie dorpje Termes is vooral bekend dankzij het indrukwekkende kasteel. Het kasteel van Termes was het centrum van een groot middeleeuws district tijdens de 11de tot 13de eeuw. De heren van Termes waren zoals vele mensen in het Languedoc beïnvloed door het Katharisme, een mystieke beweging die zich afzette tegen de Rooms-Katholieke kerk. Als de kruistocht tegen de Kathaarse ketters in de 1209 losbarst, wordt Termes het centrum van het verzet tegen de kruisvaarders. Tijdens de 20 jaar lange oorlog weet de burcht van Termes zeer lang stand te houden. Op het einde van de 13de eeuw behoort het kasteel van Termes tot de koninklijke macht en wordt het één van de vijf belangrijke kastelen (‘5 zonen van Carcassonne’) in de verdediging tegen Spanje.

chateau-termes